0898 670 735 Запиши час
< Зъболекар Варна

Хапчета за зъбобол

Публикувано на: 01/09/2020

Пулсираща, силна, подлудяваща болка, която дори не може да се определи точно от коя част на лицето идва. Не можем да мислим, трудно ни е да се съсредоточим, камо ли да заспим ако е вечер. Може би вече знаете за какво става на въпрос, а това е именно досадният зъбобол.

Хапчета за зъбобол - Медика 3 Дент
Хапчета за зъбобол – Медика 3 Дент

Болката в някои случаи е толкова силна, че се разпростира и може дори да ви се струва, че идва от ухото. Всеки един от нас в живота си е страдал от зъбобол. В някои случаи той е краткотраен, предизвикан от консумация на сладки или прекалено студени храни, както и при натъртване, най-често причинено от твърда храна или от физическо нараняване.

В някои случаи обаче колкото и да се измъчваме и молим, зъбоболът просто не минава. Тогава обикновено прибягваме до бабините лекове, а ако и това не помага е ред на хапчетата за зъбобол. В тази статия ще констатираме причината, поради която се появява най-често зъбоболът, какво трябва да направите когато се появи и как да овладеете подлудяващо неприятната болка.

Какво причинява зъбобол?

Както вече споменахме, причините за зъбобола са различни. Той може да бъде предизвикан от прекалена консумация на сладки храни или от инфекция. Когато даден зъб заболее, обикновено инфекцията засяга първо неговата видима част – емайлът. Ако проблемът не се лекува навреме, се разпростира по-навътре в зъба, а именно до неговата сърцевина, наречена пулпа. Пулпата на зъбите е мека и богата на множество нерви и кръвоносни съдове, съответно е и много чувствителна. Когато инфекцията достигне до сърцевината на зъба, започва зъбоболът.

Постоянната или пулсираща на моменти болка в заболелия зъб може да бъде лека, умерена и силна. Ако не изчезне от само себе си в рамките на няколко часа, първото нещо, което трябва да направите е да вземете телефона и да си запишете час за преглед при Вашият стоматолог. В случай, че ви се наложи да изчакате часа си можете да вземете болкоуспокояващо с цел да притъпите болката. Какво можете да вземете, четете по-долу:

Хапчета за зъбобол – Кои са най-подходящите и безопасните?

Прибягването до обезболяващи лекарства винаги трябва да се извършва с внимание. Ако сте бременна или кърмите първо задължително се консултирайте с Вашият лекар дали можете да приемате дадено лекарство. В случай, че ви се налага да шофирате или да работите с машини прочетете в листовката дали лекарството не води до сънливост и замайване. Започваме списък с най-добрите хапчета против зъбобол, като най-отгоре ще сложим най-безопасните.

Аспирин

Аспиринът е познат още от нашите баби и дядовци, които са го използвали за ефективно облекчение на болката. Той притежава противовъзпалителни свойства и слаб обезболяващ ефект, като е важно да не чупите и поставяте върху болния зъб заради разлагащите свойства на ацетилсалициловата киселина. Тя води до увреждане на зъбния емайл, което ще ви навлече допълнителни проблеми.

Просто изпийте една таблета и почакайте ефекта. Имайте предвид, че аспиринът не се препоръчва за деца без предварителна консултация от лекар.

Парацетамол

Парацетамолът умее да облекчава умерени болки, най-вече при зъбобол. Можем да кажем, че е малко по-ефикасен от аспирина, което го превръща в чудесна алтернатива, ако сте алергични към него. Може да се даде и на дете над 12 години.

Аналгин

Течната форма на лекарството действа по-бързо от таблетната. Притежава болкоуспокояващ ефект, който е подходящ за „усмиряване“ на среден до силен зъбобол. Може да се прилага и при деца над 15 години.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

В случай, че зъбоболът е придружен и с оток, тогава във Вашия случай могат да помогнат лекарствата от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Това са хапчетата ибупрофен, аулин, нимезил и други.

Това, което ги прави толкова ефективни е свойството им не само да притъпяват болката, но и да въздействат върху протичащия във вътрешността на зъба възпалителен процес, предизвикан от инфекцията.

Причината много хора да ги избягват е, че някои от тях могат да предизвикат сънливост, не се препоръчват за хора със сърдечни проблеми, както и за бременни жени и кърмачки. Приемът им винаги трябва да се осъществява с повишено внимание и ако ви направят сънливи или замаяни, не сядайте зад волана и не работете с потенциално опасни машини.

Какво да правим при зъбобол

Запомнете, че зъбоболът е начин Вашето тяло да ви покаже когато нещо не е наред. Най-добрият лек при зъбобол е посещението при зъболекаря. Не отлагайте! Това може да усложни проблема! За това запишете си час, възможно най-скоро!

Най-добрата превантивна мярка срещу зъбобол е да спазвате отлична устна хигиена и да посещавате редовно Вашия стоматолог за контролен преглед. Почиствайте зъбите си и пространството помежду тях с помощта на четка за зъби, подходяща паста и конец за зъби. Редовните посещения при зъболекаря ще помогнат да се локализира проблема от рано и да се оправи още преди болката да е дошла да ви тормози.

Автор:
0898 670 735

ОТГОВОРИ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

В нашият блог може да откриете много отговори на често задаваните въпроси.

Хапчета за зъбобол

Искаш ли да ти звъннем?

Ще ти звъннем и ще отговорим на въросите ти безплатно, още днес. Или се обади на и попитай на   0896 965 375

  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.