0898 670 735 Запиши час
< Зъболекар Варна

Шини за зъби – Какво трябва да знаем?

Публикувано на: 30/08/2020

Красивата усмивка се отличава със здраве и добра външност. Докато за първото са необходими само отлична хигиена и навременни посещения при зъболекаря, при второто нещата са малко по-особени.

Добре поддържаните и подредени зъби са естествена превенция против зъбобол.

Шини за зъби - Медика 3 Дент
Шини за зъби – брекети

Естетическата външност на зъбите вълнува голяма част от подрастващите и възрастните. За всеки е мечта да има правилна захапка и подредени красиви зъби, които излъчват здраве и перфектна външност, това смеустановили с годините в дентална клиника Медика 3 Дент.

Понякога коригирането се налага и за да се избегнат редица проблеми, като натрупване на плака в труднодостъпни места, превръщането и в зъбен камък, поява на кариес, кървене на венците, пародонтит и други.

За щастие днес съществуват редица стоматологични процедури, като поставянето на шини, които ще ви помогнат с решаването на проблема. Резултатите са винаги налице и са впечатляващи!

Шини за зъби – какво представляват и по какво се отличават от брекетите?

Брекетите се поставят за постоянно върху зъбите и имат за цел да коригират най-често сериозни проблеми със захапката и правилното позициониране на отделните зъби. За разлика от тях шините за зъби са изцяло подвижни, което ви позволява сами да ги махате и поставяте.

Подвижният ортодонтски апарат се състои само от метална дъга, чиято функция е да пристяга зъбите и по този начин да ги коригира на местата им. Предимството на шините е, че не е необходимо да посещавате постоянно своя ортодонт за стягане.

Шините за зъби могат да бъдат стегнати и собственоръчно с помощта на ключе, повече приличащо на кламер. Веднага щом усетите шината си хлабава може да я стегнете с помощта на ключето без да ви се налага да посещавате ортодонт.

Шини за зъби - Медика 3 Дент
Шини за зъби – Медика 3 Дент

При брекетите стягането задължително се осъществява през точно определен във вашият случай период (най-често на всеки 10 дни), който с помощта на специални инструменти стяга брекетите.

За кого е подходящо поставянето на шини за зъби?

Шините са предназначени обикновени за леки до средни проблеми със захапката и позиционирането на зъбите. Предписват се най-вече на малки деца с млечни зъби, които тогава са най-лесни за коригиране, независимо от сложността на проблема.

Шини за зъби се поставят и на възрастни, когато деформацията е лека и не е необходимо поставянето на брекети. Ефектът им, също като при брекетите е видим и поразителен.

Колко време се носят шини за зъби?

Продължителността може да варира, в зависимост от нивото на деформация на захапката и позицията на зъбите. Това е строго индивидуален въпрос, на когото може да отговори само Вашият ортодонт.

Обикновено продължителността варира от 6 месеца до 3 години. При деца с млечни или подрастващи зъби шините могат да бъдат предписани за по-дълго време, тъй като зъбите им все още се в процес на развитие и могат да се разместят.

Предимства и недостатъци на шините за зъби

Една основна разлика между шините и брекетите е във функционалността. Шините за зъби обхващат изцяло всички зъби, като въздействат най-вече върху челюстта, докато брекетите оказват въздействие на всеки един зъб поотделно и поради тази причина ги подреждат по-прецизно. За това шините се прилагат при леки деформации, изискващи не толкова сериозни намеси.

Досаден проблем с шините е, че развалят говора – става фъфлещ и малко по-неясен. Чувството е подобно все едно сте захапали нещо и се опитвате да говорите. Предимството е, че могат да се свалят по всяко време – например, ако ви се налага да говорите пред публика, предстои ви среща или по време на хранене. Брекетите се поставят за постоянно и не се премахват докато трае курса на лечение.

Най-голямото предимство на шините пред брекетите е тяхната цена. Те са в пъти по-евтини в сравнение с брекетите, които не са за всеки джоб.

Шините за зъби могат да спомогнат за натрупването на зъбна плака, която ако не се почиства редовно може да се превърне в зъбен камък и да доведе до поява на кариес. Необходимо е старателно да миете зъбите си и шините с подходяща четка и паста за зъби. Включете и употребата на конец за зъби, който ще ви помогне да достигнете труднодостъпните места.

Автор:
0898 670 735
Шини за зъби – Какво трябва да знаем?

Искаш ли да ти звъннем?

Ще ти звъннем и ще отговорим на въросите ти безплатно, още днес. Или се обади на и попитай на   0896 965 375

  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Italian
 - 
it
Russian
 - 
ru
Bulgarian
 - 
bg