0898 670 735 Запиши час
< Зъболекар Варна

Как да изберем зъболекар?

Публикувано на: 02/07/2019

Как да изберем Зъболекар във Варна?

Кой е специалиста отговарящ за Вашето здраве и красивата Ви усмивка?

Дали това е Вашият зъболекар?

Не и на първо място.

Вие сте най-важният човек, който има отношение към здравето на зъбите и дълголетието на усмивката си!

В наши дни, когато стане въпрос за взимане на толкова важно решение, което касае зъбите, усмивката и здравето, ние даваме много повече тежест на “мнението на специалисти”, отколкото на нашето вътрешно усещане за правилно и неправилно.

Естествено се, нашето познание има своите лимити и никой не е всезнаещ във всичко, но когато става въпрос за нашето здраве, няма съмнение че Вие знаете много повече от всеки друг, бий той и специалист. И знаете повече, отколкото си мислите че знаете.

 • Например Вие най-добре усещате:
 • Как се чувствате
 • Пълната медицинска история от назалото
 • Колко преминатите зъболекарски процедури
 • Колко добре се грижите за зъбите си и какво можете да подобрите
 • Какво пиете, с какво се храниште, изобщо какво консумирате – захари, оцветители, друго?
 • Имате ли повишена чувствителност в зъбите, когато се храните с горещи или студени храни?
 • Консумирате ли редовно кока кола, захарни напитки, кафе, пушите ли цигари?
 • Консумирате ли достатъчно калции и млечни продукти?
 • Използвате ли конци за зъби поне вечерно време?
 • Посещавате ли зъболекар поне два пъти в годината?
 • Почиствате ли зъбния си камък поне веднъж годишно?
 • Какво предприемате или не предприемате, за да поддържате и подобрявате систоянието на усмивката си?
 • Имате ли желание да направите повече и да не оставяте всичко на зъболекаря?
 • И още толкова много неща за усмивката Ви, които знаете само Вие…
Как да изберем зъболекар

Още от малки сме придобили навика да отидем на лекар и зъболекар, там да ни прегледат и побутнат, да ни изчетат едно голямо “конско” какво е полезно за нас и какво не е и да ни предпишат няколко рецепти или да ни направят някоя дребна манипулация, за която знаем, че “може малко да Ви заболи”. И без никакво съмнение ние се доверяваме на тези специалисти, учили дълги години, имащи много опит и най-важното: спечелили пълното доверие на родителите ни.

Едно и също поведение се научава поколения наред и ние, като пациенти сме оставени в позицията на пасивният и чакащ пациент. Мнението на пациента не е прието тежи, а той безапелационно се съгласява да му бъдат направени ред манипулации, но не и да се грижи по най-добрия начин за усмивката си всеки ден, след ден, след ден… И знам, че за сега думите ми звучат сякаш обвинявам зъболекарите за това, че са взели някакво превъзходство и пациентите са оставени без право на глас. Но.. всъщност обратното също е вярно. Малко са пациентите, които подпомагат работата на зъболекаря и отиват там за профилактика, а не само, когато стане нужно или необратимо. За точно тези пациенти е днешната ни статия.

Как да изберем правилния зъболекар?

Зъболекарят, денталните асистенти, денталният хирург или рентгенолог са професионалисти и експерти в заболяванията на устната кухина, които те установяват и лекуват. Те са получили образованието си след 9, 10 или дори 14 години в стоматологичния университет и знаят, че зъбите са една сложна систма от множество детайли, която може да бъде повлията от хиляди осъзнати или неосъзнати фактори. Тук ролята на всеки от тези дентални специалисти е да подкрепя и насочва пациента по пътя към излекуването му и придобиване на идеалната усмивка. Но само този зъболекар, който има пълната информация за състоянието на пациента може да преодолее проблема и това е самият пациент ( чрез спазването на денталните насоки на своя зъболекар).

Най-добрият сценарий е всеки да попадне на зъболекар, който осъзнава, че пълния успех зъболекарското на лечение зависи от екипната работа между стоматолог и пациент. Работата на пациента е да предостави всичката му налична информация, а стоматолога знае кои са методите и средствата, които да подпомогнат излекуването и превенцията. Тогава двамата трябва да определят целта и да съставят план за лечение съставен от последователни стъпки, които се изпълняват точно и контролират лесно.

Иначе казано, всеки от нас като пациент ( бил той и стоматолог ) има правото да се срещне, разговаря и проучи колкото е необходимо на брой зъболекари, докато открие стоматолог с който да създаде този лекуващ екип.

И тъй като знаем, че всичко казано до тук може да се сторят познати неща на някои от Вас, ще дам по-практични съвети как всеки пациент да се превърне в активната страна в лечението си.

1. Създайте навик да следите сигналите на тялото си и зъбите си
На пръв поглед обичайни неща като посещаването на тоалетната или добрият вид на ноктите са някои от най-важните диагностични средства, които имате пред себе си ежедневно. Пробвайте да наблюдавате цвета на урината и вида на изпражненията си, въпреки, че в самото начало може да Ви се струва леко необичайно или пък неприятно. Тези наблюдения могат да доносат нужната информация за това какво е преработило в лечението ни и усвоило тялото от храната и напитките, които сме приели.

Тази статия е в процес на разработка, очаквайте най-полезното скоро…

5. Не се колебайте да поискате второ мнение
(А понякога и трето..) Да кажете “Не.” на предложеното ви лечение е ваше право и можете да го направите винаги, когато почувствате че е необходимо. Дайте си малко време, за да прецените ситуацията разумно, далеч от горещият стол. В над 99% от случаите можете да отложите процедурата с няколко часа или дори дни, в които да намерите други специалисти с които да се консултирате и чак тогава да вземете окончателно решение.

И най-важното: научете децата си също да бъдат ангажирани по отношение на здравето си, за да бъдат активни участници в лечението си.

Автор:
Как да изберем зъболекар?

Искаш ли да ти звъннем?

Ние ще намерим празивния зъболекар за теб, изпрати ни номера си или се обади на   0896 965 375

 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Italian
 - 
it
Russian
 - 
ru
Bulgarian
 - 
bg